Между юни и юли Четири лапи“ са провели проучване сред ветеринарните

...
Между юни и юли Четири лапи“ са провели проучване сред ветеринарните
Коментари Харесай

Незаконна търговия с кучета: Ветеринарни лекари споделят какви са опасностите

Между юни и юли „ Четири лапи “ са провели изследване измежду ветеринарните лекари у нас за противозаконните практики в развъждането и търговията с кучета в страната, чиито резултати сочат негативни трендове по отношение на използването на съществуващото законодателство и стряскащи резултати по отношение на обезпечаването на хуманно отношение към животните.

Въпросите от изследването показват мнението на ветеринарни практици от общо 9 български области по значими индикатори, свързани с търговията с кучета:

  1. Спазване на изискванията за наложителната идентификация и регистрация при дребните кученца, преди да настъпи моментът на продажба;
  2. Предоставяне на наложителните документи при покупка на кученце;
  3. Здравето на дребните кученца.

Събраните отговори красноречиво демонстрират съществени пропуски при спазването на законовите условия по повод развъждането, развъждането и продажбата на кучета:

  • 57% от респондентите показват, че „ всеки ден “ на посещаване при тях водят възрастни кучета без подложен микрочип и осъществена регистрация , при други 30% това се случва „ всяка седмица “;
  • Съществува огромен контрастност в опита на запитаните лекари от област София и лекарите от другите участващи области в България. 50% от запитаните в областите, разнообразни от София, означават, че „ съвсем никой “ не желае издаването на паспорт и слагането на чип за техния домакински любим, 11% желаят „ или единствено едното, или единствено другото “ , до момента в който в София 68% от допитаните лекари показват, че това се желае от „ огромна част “ или от „ съвсем всички “;
  • 54% от лекарите споделят, че най-малко един път месечно им се случва при тях да дойдат стопани, които неотдавна са си закупили малко кученце и то се е оказало болно , малко откакто идва в своя нов дом, а 16% го следят всяка седмица;
  • Само 27% от респондентите показват, че в никакъв случай до момента не им се е налагало да евтаназират дребни кученца поради заболяване , което се е развило през първите седмици/месеци живот и е в резултат на неприятните практики на отглеждане и развъждане.

Резултатите от изследването слагат акцент и върху „ надценката “ , която новите притежатели постоянно рискуват да заплатят , избирайки да купят своя домакински любим от подозрителен разплодник – 24% от допитаните лекари споделят, че „ всеки ден “ при тях идват притежатели с техните неотдавна добити кученца , които нямат чип , нито паспорт и не са регистрирани , 60% споделят, че това се случва „ всяка седмица “ , а 11% „ всеки месец “ . Друга честа процедура е вписването на подправени данни и информация в паспорта или издаването на здравна брошура вместо на Европейски паспорт за домакински любим.

„ Незаконните развъдчици постоянно се възползват от неналичието на осведоменост у бъдещите притежатели за своя лична полза. Ежедневно до нас доближават случаи, при които развъдчиците лъжат купувачите, че е тяхна отговорност, като бъдещи притежатели, сами да заведат при доктор дребното кученце за слагане на ваксини, чипиране, регистрация и издаване на всички нужни документи. Това освен прибавя спомагателни разноски за притежателите, само че и измества отговорността, която по закон се пада на развъдника “,  разяснява програмният координатор към „ Четири лапи “ Ивелина Иванова .

С изследването си „ Четири лапи “ приканва за следващ път да се адресира казусът с противозаконното отглеждане на кучета в България от всички виновни институции, както и да се засилят ограниченията, противодействащи на разпространяването на противозаконните и нечовешки практики при развъждането и развъждането на кучета, само че също и да сигнализира всички бъдещи притежатели на куче по отношение на евентуалните рискове от покупката .

Проучването се реализира със съдействието и поддръжката на Българския ветеринарен съюз . То е част от акцията на „ Четири лапи “ „ Малко.Бързо.Болно. “ , която цели да доближи до евентуални купувачи и да им покаже рисковете, свързани с тази противозаконната търговия, както и да даде информацията и ресурсите, от които евентуалните купувачи се нуждаят, с цел да си купят кученце по виновен и безвреден метод . 

„ Четири лапи “ стои зад идеята „ Осинови, не купувай “ в блян това да се трансформира в наклонност и за България. Най-добрият метод да окажеш помощ на куче в потребност е да го осиновиш от локален подслон. Взимайки куче от подслон, да вземем за пример, освен ще спасиш една изгубена душа, само че ще вземеш и животно с документи , което е кастрирано , разпознато , имунизирано против бяс и ще има концепция за характера и навиците му. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР